Românul care s-a dus cu trei teancuri de bancnote topite la BNR. I-au fost înlocuite toate. Cum se pot schimba banii uzați cu unii noi

de: Ana Anițoiu
18 07. 2023

Un român s-a dus cu trei teancuri de bancnote topite la Banca Națională a României (BNR) și i-au fost înlocuite toate. Reprezentanții instituției au explicat cum se pot schimba banii uzați cu unii noi.

Cum pot fi schimbați banii uzați cu unii noi

Reprezentanții BNR au prezentat pe Instagram cazul românului care a dus la Banca Națională trei teancuri de bani topiţi pentru a primi unii noi. Bancnotele erau de 100 și de 200 de lei.

Conform reprezentanților BNR, condițiile pentru ca bancnotele să fie schimbate sunt ca acestea să aibă seria şi numărul şi să nu le lipsească mai mult de 40% din suprafaţă.

Astfel, românii care au astfel de bancnote ce îndeplinesc condițiile menționate se pot adresa sucursalelor BNR. Lista completă a agenţiilor şi sucursalelor regionale BNR poate fi consultată pe site-ul oficial al instituţiei.

„Știți deja că înlocuim la ghișeele sucursalelor noastre bancnotele uzate sau deteriorate, dar v-ați întrebat până acum ce se întâmplă cu cele arse? Zilele trecute, am primit solicitarea de a înlocui chiar un teanc de bancnote arse.

În acest caz specific, operațiunea de preschimbare a putut fi realizată, întrucât bancnotele îndeplineau criteriile pe care vi le-am detaliat într-un videoclip anterior, mai exact:

– prezentau elementele de identificare (seria și numărul);

– chiar dacă erau arse, nu le lipsea mai mult de 40% din suprafață”, a fost mesajul BNR publicat pe Instagram.

Bancnotele ce nu pot fi schimbate

Pe de altă parte, conform regulamentului Băncii Naționale a României (BNR). sunt considerate fără valoare și nu se schimbă bancnotele care:

  • prezintă un grad avansat de deteriorare, din cauza căruia nu pot fi identificate elementele de siguranţă, respectiv bancnote ce au suportat acţiunea unor agenţi chimici sau au fost spălate, decolorate, deformate, arse, expuse la căldură etc.;
  • sunt lipite între ele ca urmare a acţiunii unui agent termic şi nu permit identificarea elementelor de siguranţă;
  • le lipsește mai mult de 40% din suprafaţă;
  • sunt compuse prin alăturarea a două sau mai multe fragmente din bancnote diferite şi niciun fragment nu are cel puțin 60% din suprafaţă.

Conform BNR, bancnotele ce sunt evaluate ca improprii circulației nu pot fi recirculate. În această categorie sunt incluse bancnotele uzate, deteriorate și fără putere circulatorie.